Kort intervju i Nerikes Allehanda

Kort intervju i Nerikes Allehanda

mar 24

Jag fick en förfrågan om att kommentera en mindre skandal i Örebro där kommunen betalat för en kurs för en av sina chefer utan att ha koll på om det var en bra kurs eller inte. Sådant är tyvärr inte ovanligt. Att jag tillfrågades om en kommentar i det här fallet har nog att göra med att kursen gavs av Terry Evans som annars är mest känd för att prata med de döda och påstå sig få svar.

Jag vet inte om min kommentar finns på nätet men här är en bild av den från dagens tidning och under följer texten för det är inte helt lätt att läsa från bilden.

10610635_10153701306462600_860405800663455520_n

Att en kurs leds av ett medium är givetvis en varningssignal – men det intressanta är hur kommunen i framtiden avgör vilka kurser som passar chefer och som verkligen ger kunskap. Det säger Per Johan Råsmark, medlem i föreningen Vetenskap och Fortbildning.

ÖREBRO. Hur kom det sig att Örebro kommun bland alla ledarskaps- och kommunikationskurser fastnade för en som drivs av en person som påstår sig kunna prata med de döda? Den frågan ställer Per Johan Råsmark, medlem i den rikstäckande föreningen Vetenskap och Folkbildning, som bland annat delar ut priset Årets Förvillare. Per Johan Råsmark har framför allt granskat Terry Evans i rollen som medium, och hade inte hört talas om att han även ordnade kurser i ”Intuition och personlig utveckling”. Efter att ha läst kursbeskrivningen känner han sig inte särskilt mycket klokare, och kan inte uttala sig om Terry Evans kurs är bättre eller sämre än många andra utbildningar inom personlig utveckling, kommunikation och ledarskap: De har ofta luddiga beskrivningar, och eventuella handgripliga råd som ges är ofta triviala eller saknar empiriskt stöd.

– Hade kommunen tillgång till något annat material än det som finns på hemsidan? För det känns inte så övertygande enligt min mening, säger Per Johan Råsmark.

Han tycker att det viktiga är att kommuner ser till att ha evidens för att saker som lärs ut på kurser verkligen fungerar, och inte bara känns bra.

– Tyvärr är känslan av att något är bra inte med nödvändighet ett tecken på att det är sant.

http://na.se/nyheter/orebro/1.3688107-kommunal-chef-gick-kurs-hos-medium

Precis som jag säger i min kommentar är det en varningssignal att en kurs ges av ett medium, för som jag ser det är de som jobbar som medier dåliga på att fastställa om de har belägg för det de påstår. Men det är de inte ensamma om i den här branschen av kurser som ska ge svårdefinierade kunskaper som hjälper kursdeltagaren med personlig utveckling, ledarskap, kommunikation och intuition.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *